Kuchnia

ciacha i inne słodkości

Stefanka na herbatnikach

Składniki
herbatniki (około 500 g)

Masa grysikowa:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
200 g masła
150 g cukru

Polewa czekoladowa:
200 g margaryny
100 g cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka

Dodatkowo:
około 8 łyżek powideł śliwkowych

Instrukcja wykonania
Zacząć od ugotowania kaszy manny. Mleko wlać do garnka, dodać kaszę mannę i zagotować. Kaszę należy cały czas mieszać ponieważ zrobią się grudki. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce przestudzonej kaszy manny - cały czas miksować.
Przygotować polewę czekoladową: masło rozpuścić w garnku razem z cukrem. Dodać mleko i kakao. Dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno formy do pieczenia ułożyć jedną warstwę herbatników.
Herbatniki posmarować połową powideł śliwkowych a następnie ⅓ masy grysikowej.
Następnie ułożyć ponownie warstwę herbatników, które posmarować kolejną porcją masy grysikowej.
Na masę grysikową ułożyć herbatniki, które posmarować powidłami i pozostałą masą grysikową. Ostatnią warstwą mają być herbatnik, które należy polać polewą czekoladową.
Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia jak herbatniki zmiękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation