Kuchnia

gotujemy

Krem z dyni na jesienne wieczory | Pipilotka

1 mała dynia (fajne są teraz w Lidlu)

3-4 ziemniaki

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

około 1l bulionu (może być warzywny, albo wczorajszy rosół)

imbir (najlepiej świeży, ja niestety miałam w proszku)

gałka muszkatołowa

pieprz cayenne

sól

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na odrobinie oleju, najlepiej w garnku, w którym ma być gotowana zupa. Dynię obieramy i kroimy w kostkę . Jeśli tak samo jak ja nienawidzicie obierać twardej dyni, włóżcie ją na około 15 minut do piekarnika (250 stopni), a po wyjęciu będzie chętna do współpracy :). Do cebuli dodajemy dynię i smażymy pod przykryciem. Obieramy ziemniaki, dodajemy do garnka i solimy. Dolewamy bulion i przyprawy według uznania. Ja dałam pół łyżeczki imbiru, gałki i pieprzu. Gotujemy warzywa pod przykryciem aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dodajemy wodę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation