Kuchnia

Słodkości

Kokosowe chocolate chip cookies


Składniki
Około 10 dużych ciastek:

1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli (najlepiej grubo zmielonej w młynku)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki wiórków kokosowych (lub mielonych migdałów)
100 g masła, w temp. pokojowej
niecałe 1/2 szklanki (100 g) brązowego cukru, najlepiej drobnego
niecałe 1/2 szklanki (100 g) białego cukru, najlepiej drobnego
1 jajko
opcjonalnie - kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
100 g białej czekolady
20 świeżych lub mrożonych malin (bez wcześniejszego rozmrażania)


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować dużą blachę (lub najlepiej 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, sodę, wiórki kokosowe lub mielone migdały i wymieszać.
W drugiej misce ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
Dodać sypkie składniki, ekstrakt migdałowy (jeśli go używamy) i zmiksować, dodać posiekaną czekoladę (każdą kosteczkę pokroić na 4 części) i wymieszać dłonią lub łyżką.
Nabierać po około 2 łyżki masy, formować kulki wielkości niedużej gałki lodów, w środek wkładać po 2 - 3 maliny i układać na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Sam wierzch kulki spłaszczyć delikatnie dłonią (na około pół centymetra). Resztę niewykorzystanej masy trzymać w misce.
Wstawić do piekarnika na poziom wyżej niż środek piekarnika i piec przez ok. 15 - 16 minut, aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić, ale środek będzie jeszcze miękki. Ciastka jeszcze zastygają po upieczeniu. Zdjąć z blaszki dopiero po ostudzeniu. Upiec drugą partię ciastek jak wyżej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation