Kuchnia

CIASTA

Sernik na zimno z musem rabarbarowym na serkach homogenizowanych.

Spód:
biszkopty (użyłam okrągłych)
Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową. Biszkopty uładamy na spodzie tortownicy.

Masa serowa:
350 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio')
125 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodajemy serek, cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.

Masę serową wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy mus.

Mus rabarbarowy:
ok. 5 - 6 łodyg rabarbaru (oczyszczonych i pokrojonych)
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
+ 100 ml śmietany kremówki ubitej z 1 łyżką cukru pudru do dekoracji

Rabarbar zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Studzimy. Galaretkę przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu, ale zmieniamy ilość wody z 500 ml do 400. Kiedy przestygnie wrzucamy do niej rabarbar, mieszamy i odstawiamy żeby całość delikatnie zgęstniała. Wylewamy tężejący mus na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitej śmietany.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation