Kuchnia

Ciasteczka

Jak zrobić idealne kruche rogaliki? Bez cukru! | Lawendowy Dom

Z moimi zmianami:
2 czubate szklanki mąki
250 g masła lub 200g masła +50g smalcu
1 naturalny serka homog. (150g)
nadzienie dowolne (słodkie lub pikantne,bo ciasto jest uniwersalne w smaku)
Wykonanie:
Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać.
Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części.
Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując rogalik.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-35 minut ( to zbyt długo w naszym piekarniku- 20 min.to świat ! )
Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś bardzo chce.

Komentarze

Ana Bela 9 lat temu
Jednak wolę,gdy ciasto odpocznie, najlepiej dzień-dwa,a jeśli dłużej,tak jak w przypadku wypieków przed Świętami, to były bardziej kruche i delikatne. Możliwe,że serek zaczął trochę fermentować lub zaszły inne procesy,o których nie mam pojęcia,ale smak był fenomenalny-oczywiście na słodko,więc do ciasta dałam dodatkowo cukier wanilinowy i serek o smaku waniliowym,a jako nadzienie dżem figowy z Lidla i krem czekoladowy,czekolada jest zbyt twarda po upieczeniu.Delikatnie oprószyłam c.pudrem i gotowe!
Ana Bela 9 lat temu
Oczywiście, piec na poziomie drugim od góry,przy dwóch grzałkach i temp.180st.C max.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation