Kuchnia

Przepisy

Zapiekanka z makaronem i słonecznikiem


250 g drobniejszego makaronu, np. kolanka.
1 czerwona papryka
ok. 100 g sera żółtego
50 g łuskanego słonecznika
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

SOS SEROWY:

150 ml śmietanki 18%
150 g serka topionego z ziołami



Makaron ugotować al'dente. Przelać na durszlak, a następnie ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
SOS:
Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej serek topiony. Podgotować chwilę, aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na to ułożyć pokrojoną w paski lub plastry paprykę i wierzch posypać startym na tarce serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia, zapiekankę posypać słonecznikiem.

źródło: http://apetytprzepisy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation