Kuchnia

Ciasta

Składniki:

1 pomarańcza,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka tartych migdałów,
garść płatków migdałów,
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli to konieczne),
3 łyżki oleju z orzechów,
szczypta soli.
Przygotowanie:

Pomarańczę umyć, obrać, miąższ pokroić w kawałki. Połowę skórki pomarańczowej oddzielić od białego wnętrza, drobno posiekać. Pomarańczę i skórkę pomarańczową wraz z 1/2 szklanki cukry, cukrem waniliowym i szklanką wody gotować przez 30 minut. Jeśli masa nie będzie w miarę jednorodna – zblenderować.

Migdały, mąkę, kaszę, sól i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i olejem, a następnie dodać ostudzoną masę pomarańczową, wymieszać. Dodawać po łyżce suche składniki za każdym razem mieszając dokładnie. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.

Piec przez ok. 40 minut w temp. 180ºC lub parować* przez 1 godzinę.
*O tym, jak parować ciasta przeczytasz TUTAJ.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation