Kuchnia

Na słono

Udka pieczone z ziemniakami i pomidorami
kładniki (na 4 porcje):

8 małych udek z kurczaka (tzw. pałek)
600 g małych młodych ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki łagodnego ketchupu
2 łyżeczki miodu
4 łyżki oleju
2 łyżeczki sosu sojowego
duża garść posiekanej zieleniny (u mnie pietruszka, dymka, szałwia, lubczyk, szczypiorek)
sól i pieprz
3 gałązki pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki bulionu drobiowego (zastąpiłam gorącą wodą)




Mięso umyć i osuszyć. Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać i pokroić w plasterki.

Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ketchup zagotować z 3 łyżkami oleju i sosem sojowym. Lekko przestudzić, dodać miód i wymieszać. Obficie posmarować udka. Ziemniaki i cebulę ułożyć między kawałkami mięsa, a wierzch potrawy posmarować resztą sosu. Posiekaną zieleninę wymieszać z pozostałą łyżką oleju i polać udka.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem 180 st.C) i piec przez 40 minut. Następnie dodać pomidory koktajlowe i gorącą wodę lub bulion (płyn musi być gorący, żeby forma nie pękła podczas dolewania). Zapiekać jeszcze przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation