Kuchnia

Kuchnia

Tort czekoladowo-orzechowy z truflami

Składniki na blaty:
5 jajek
6 łyżek cukru
200g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka ubić z cukrem na puszysta jasna masę. Mąkę wymiesać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiana wymieszać z orzechami. Całość delikatnie połaączyć z masa jajeczną. Tortownicę o średnicy 22 cm dokłądnie natłuścić i wysypac lekko kaszą manną. Wlac ciasto, wyrównac i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.


Składniki na masę:
200g miękkiego masła
200g gorzkiej czekolady
5 kopiatych łyżek nutelli
200g wafelków czekoladowo-orzechowych (typu góraki lub prince polo. Ja użyłam czekoladowo-orzechowych kanapek z Lidla ale można tez wymieszać różne)

ponadto:
siekane orzechy laskowe do obsypania boków
trufle czekoladowe (klik) lub praliny ferrero rocher do dekoracji


Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć dodać roztopiona czekoladę oraz nutellę. Dobrze zmiksowac na gładko. Wafelki pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać do masy. Podzielić ja na pół. Jedną częśc wyłozyć na dolny blat ciasta, przykryc drugim, a pozostałą masą obłożyc boki i wierzch tortu.
Można obsypać dodatkowo siekanymi orzechami. Wierzch udekorować dodatkowo pralinami ferrero rocher czekoladowo-orzechowymi lub takimi domowej roboty jak np te. Przed podaniem wyjąć na ok. 15 minut z lodówki by masa lekko zmiękła :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation