Kuchnia

Coś dla łasucha czyli słodkości

TARTA TRUSKAWKOWA

KRUCHE CIASTO
90 g miękkiego masła
180 g mąki pszennej
40 g cukru
2 żółtka z jajek „zerówek“
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
KREM WANILIOWY
250 ml mleka
40 g masła
50 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka „zerówki“
1 łyżka ekstraktu z wanilii
DODATKOWO
1 kg truskawek do dekoracji

Masło ucieramy z cukrem i solą, aż do uzyskania miękkiej i kremowej masy. Mieszamy z mąką, żółtkami i wodą. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt kruche, można dodać więcej wody, a gdy zbyt lepkie, dosypać mąki. Następnie cienko rozwałkowujemy, delikatnie podsypując mąką, przekładamy do naczynia na tartę, nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na min. pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy do niego wyłożony papierem do pieczenia i obciążony ziarnami fasoli spód do tarty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe.
W tym czasie przygotowujemy krem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy zimnym mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Następnie dodajemy ziarna wanilii. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie łączymy obie masy (uważając, żeby jajka się nie zważyły). Jeszcze ciepły krem wykładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation