Kuchnia

Pichcenie

Kurczak w sosie curry z pomidorami


pierś z kurczaka - 400 gramów
mielona kurkuma - 2 łyżeczki
Bulionetka Bulion drobiowy Knorr
ziarna gorczycy - 1 łyżeczka
pomidory z puszki - 1 szklanka
ziarna kolendry - 1 łyżeczka
jogurt naturalny - 1 szklanka
mielone chilli - 1 łyżeczka
cebula - 2 sztuki
pokruszony kardamon - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 sztuki
goździki - 20 ziaren
sok z cytryny - 3 łyżki
imbir - 1 łyżka
tłuszcz do smażenia - 100 gramów
czarny pieprz - 1 szczypta
kmin rzymski mielony - 2 łyżeczki


Wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu z sokiem z cytryny, kminem rzymskim, kurkumą, chili i pieprzem.
Pokrój mięso w kostkę, włóż do marynaty. Pokrój cebulę w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i imbir.
Rozgrzej masło i dodaj ziarna gorczycy, kolendry, kardamonu i goździki. Gdy przyprawy zbrązowieją, dodaj cebulę. Po zeszkleniu cebuli, dorzuć posiekany czosnek oraz imbir. Gdy cebula zbrązowieje, dodaj pomidory.
Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć kurczaka z marynatą. Następnie dodaj bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie miękki, a z reszty składników powstanie gęsty sos. Podawaj z jogurtem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation