Kuchnia

Przepisy

MangoPapaja: Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej

Składniki:
•3 średnie cukinie- około 800 gram
•220 gram zielonej soczewicy
•120 gram kaszy jaglanej
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•łyżka oliwy z oliwek
•sól
•pieprz
•kumin
•1/2 pęczka natki pietruszki
•1 łyżeczka słodkiej papryki
•2 marchewki
•50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego
•50 ml wody
•garść nasion słonecznika

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek, dodajemy sól, pieprz, kumin i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy całość. Następnie wlewamy cydr, wodę i dusimy do miękkości cebuli. Na patelnię wrzucamy startą cukinię i marchewkę. Całość dusimy 10-15 minut, aż cały płyn odparuje, na średnim ogniu. W dużym garnku umieszczamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i połowę zawartości patelni. Dodajemy sól i pieprz. Blenderujemy wszystko na gładką, kremową masę. Siekamy natkę pietruszki i mieszamy z resztą cukinii na patelni. Dodajemy drugą połowę zawartości patelni i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej zawartość garnka dokładnie ugniatając w blaszce. Przed wstawieniem do piekarnika pasztetu doprawiamy go solą i pieprzem i posypujemy nasionami słonecznika. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę, następnie wyciągamy pasztet z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin, najlepiej całą noc. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation