Kuchnia

chleb, drożdżówki i inne

rogale
SKŁADNIKI:

- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g świeżych drożdży

DODATKOWO:
- twarda marmolada


PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 bądź 12 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut .
SMACZNEGO:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation