KOKOSOWE NALEŚNIKI
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szkl wody
- szczypta soli
DODATKI:
- truskawki
- banan
- twaróg
- żółtko
- 3 łyżki mleka
- nutella
PRZYGOTOWANIE:
Mleko kokosowe przekładamy do rondelka, i podgrzewamy do chwili, aż się rozpuści. Przelewamy mleko do miski , wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i sól. Miksujemy. Wlewamy wodę, jeszcze chwile miksujemy. Odstawiamy na 30 min. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z twarogiem wymieszanym z cukrem waniliowym i żółtkiem, na zewnątrz posmarowałam nutellą i ułożyłam owoce.
OWSIANKA
SKŁADNIKI:
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 50 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- kilka truskawek
- pół banana
- prażony sezam
PRZYGOTOWANIE:
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy płatki, dodajemy miód i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na chwile. Truskawki myjemy i kroimy w kostkę, banana kroimy w cienkie plasterki. Sezam prażymy na patelni.Owsiankę przekładamy do miseczki, układamy na niej banany i truskawki, posypujemy sezamem.
MECH :)
SKŁADNIKI:
- 450 g szpinaku mrożonego (drobnego)
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 3 jaja
- 1 i 1/3 szkl. oleju
- 2 szkl. krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml. śmietany 30%
- 2 śmietan fixy
- cukier wanilinowy
- owoc granatu do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Rozmrażamy szpinak , odsączamy z wody i blendujemy. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, zmniejszamy obroty stopniowo wsypujemy cukier i żółtka.Dodajemy po łyżce stołowej oleju na przemian z mąką proszkiem do pieczenia i szpinakiem. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w temp. 180° ok. godziny ( do suchego patyczka). Po upieczeniu obciąć nożem wierz ciasta i pokruszyĆ na talerzu.
Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan fixami. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto posypujemy okruchami i ozdabiamy pestkami granatu.
SMACZNEGO :)
SZYBKIE BUŁECZKI
SKŁADNIKI: (12 szt.)
- 3 szkl. mąki
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka oliwy
- 1 zółtko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Mleko trochę podgrzać. Pół szklanki mleka wymieszać z drożdżami i cukrem. Do miski wsypać mąkę,dodać oliwę i sól, jeżeli drożdże zaczęły pracować to dodać rozczyn, wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić, jeżeli jest inaczej dodajemy odrobinę mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,z ciasta uformować 12 kulek i ułożyć a papierze, przykryć ściereczka i pozostawić na 20 min. Po tym czasie posmarować żółtkiem, posypać sezamem. Piec w 200° przez 15 min.
SMACZNEGO :)
OSZUKANE GOŁĄBKI
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 500 g kapusty pekińskiej
- 1 torebka ryżu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, majeranek, zioła (do smaku)
SOS:
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml wody
- sól, pieprz do smaku
- kilka łyżek mąki do obtoczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Ryż ugotować na półtwardo i odstawić do wystygnięcia. kapustę poszatkować drobno. Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę. Formujemy gołąbki obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron.Przekładamy do naczynia.
SOS:Wszystkie składniki sosu blendujemy.
Przygotowanym sosem zalewamy gołabki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° na 40 min.
SMACZNEGO :)
PEŁNOZIARNISTE PANCAKES Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/3 szkl. mleka 0,5 %
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- nutella
PRZYGOTOWANIE:
oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Żółtko zmiksować z płatkami owsianymi,mlekiem i miodem, dodać szczyptę soli, sodę i jeszcze chwile miksować. Do ciasta przekładamy pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu nakładamy łyżkę masy, po chwili na to nakładamy odrobinę nutelli i przykrywamy kolejną warstwą masy, smażymy z obu stron.
SMACZNEGO :)
KRUCHE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki
- 150 g miękkiego masła
- 0,5 szkl. cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 żółtka jaj
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- ok. 2 łyżeczki przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka włożyć masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewać cały czas mieszając. Ostudzić dodać żółtka jaj i śmietanę. Wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki wlać składniki płynne i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie równę części, rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180° przez 10 min.
SMACZNEGO :)
BUŁECZKI Z MARMOLADĄ
SKŁADNIKI:
- 500g mąki
- 1 szkl. mleka
- 42g drożdży
- 170g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- konfitura,cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypać do miski. Mleko zagrzać w rondelku ,rozpuścić w nim cukier i drożdże. Wlać do mąki,dodać rozpuszczone masło, jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Rozwałkować ciasto na grubość 1cm, wyciąć kwadraty, układać na nich konfiturę i zawijać bułeczki. ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w temp. 200° przez 30 min.
SMACZNEGO:)
SKŁADNIKI:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g świeżych drożdży
DODATKOWO:
- twarda marmolada
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 bądź 12 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut .
SMACZNEGO:)
http://lizkawkuchni.blogspot.com/