Kuchnia

makaroniki

*Makaroniki

70g białek (z ok.2dużych/3małych jajek)
40g cukru
120g cukru pudru
90g mąki migdałowej
szczypta soli

Najlepiej jest, jeśli mamy zamrożone białka.
Wtedy wyjmujemy je 2-3dni przed robieniem makaroników i zostawiamy w dość chłoodnym miejscu.
Noc przed lub tego samego dnia rano odstawiamy białka gdzieś w kuchni, aby doszły do temp. pokojowej

Ubić białka, na początku ze szczyptą soli, a kiedy białka już lekko nam się spienią - dodać cukier.
Ubijać aż do uzyskania lśniącej, sztywnej piany (trwa to mniej więcej 3-5min.)
Wsypać przesiane: cukier puder oraz mąkę migdałową.
Wymieszać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej i dość gęstej masy.
Nie może być ona zbyt lejąca, ani za gęsta. Po wyciśnięciu makaroników, nie mogą się one rozlać (rozpłaszczyć), ale mają być zwarte.
Odstawić na 30min. do wysuszenia. Będą gotowe, jeśli będzie można je spokojnie (ale delikatnie!:-) dotknąć palcem, a nic nam się nie odkształci.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 140st. C (góra-dół). Piec 10-12min. (polecam na ok.2min przed końcem przełożyć blachę na najniższy poziom w piekarniku - spód ciastek będzie wtedy idealnie dopieczony i ułatwi nam to ściąganie makaroników z blachy).

Przełożyć dowolnym kremem.
U mnie:

krem z serka mascarpone:
125g mascarpone
1żółtko
15g cukru
+ dżem truskawkowy (opcjonalnie)

Żółtko utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
Dodać serek, wymieszać.
Przekładać nim makaroniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation