Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SMAŻONY RYŻ

Składniki na dwie porcje:
2/3 szklanki ryżu
2 średnie czerwone cebule
1 biała część pora
1/3 szklanki rodzynek
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
olej
sól
2 łyżki prażonych orzechów piniowych lub pestek dyni
Przygotowanie:
Ryż gotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, pory w pół talarki.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wsypać pokrojone pory, po 3 minutach dodać cebulę, przyprawy i rodzynki. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż warzywa zaczną być szkliste czyli około 4-6 minut.
Ugotowany ryż odcedzić i dodać do warzyw na patelni. Zwiększyć ogień i smażyć dokładnie mieszając przez 3-5 minut. Doprawić do smaku solą, posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni i zjeść od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation