Kuchnia

ciasta

Sernik czekoladowy

Przygotuj spód:

300 g ciasteczek czekoladowych

100 g masła

Masło rozpuść, ciasteczka zmiel w blenderze. Ciasteczkowy piasek wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy o boku 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatnikami wyłóż spód i boki tortownicy - możliwie jak najwyżej. Obudowa sernika nie musi być gruba, ale dobrze dociśnięta. Tak przygotowaną tortownicę schowaj do lodówki. Przygotuj masę sernikową:

600 g twarogu sernikowego

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1 tabliczka rozpuszczonej czekolady 60%

100 ml najlepszego espresso

4 łyżki brandy

100 ml śmietany 30%

1/2 laski wanilii

4 łyżki kakao

domowa konfitura z czarnej porzeczki (ok 6 kopiastych łyżek)

Twaróg utrzyj z cukrem i ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii. Nie przerywając ucierania dodaj kolejno jajka, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, śmietanę, espresso, brandy i śmietanę. Na sam koniec dodaj kakao, miksuj jeszcze przez chwilę.

Masę sernikową wylej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 70 minut. Sernik jest gotowy, kiedy potrząśnięty zachowuje się jak galaretka. Wyjmij sernik z piekarnika, a kiedy wystygnie posmaruj go grubą warstwą domowej konfitury porzeczkowej. Przygotuj mus czekoladowy:

200 g dobrej gorzkiej czekolady ok 60%

200 ml śmietany kremówki

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i daj jej lekko przestygnąć. Śmietanę ubij lekko i wymieszaj z czekoladą. Mus wyłóż na wierzch sernika pokryty konfiturą porzeczkową i równomiernie rozprowadź.

Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin, ale najlepiej na 24 godziny. W międzyczasie, kiedy mus stężeje posyp wierzch i brzegi sernika płatkami chilli.

Sernik krój na cienkie kawałki - jego smak jest tak intensywny i wielowymiarowy, że do szczęścia naprawdę nie trzeba wiele.



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2Vcif85cT
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation