Kuchnia

pyszności

Trufle kokosowe z białą czekoladą (jak Raffaello)

Składniki (wyszło mi 15 pralinek):

200 g białej czekolady (dobrej jakości)
70 g masła
4 łyżki śmietanki 30 proc.
50 g mąki kokosowej
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Oraz:

12 obranych ze skórki migdałów
wiórki kokosowe (do obtoczenia)


Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, dodajemy śmietankę i masło - całość roztapiamy nad kąpielą wodną (więcej o roztapianiu czekolady przeczytasz tutaj). Odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Dodajemy następnie likier (jeśli używamy) i mąkę kokosową. Mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (lub do momentu, gdy będziemy w stanie z masy uformować kulki).

Z masy sprawnie formujemy kulki i wciskamy w środek po jednym migdale. Wyrównujemy jeszcze raz i wkładamy do lodówki na 15 minut. Wyciągamy i ponownie wyrównujemy, by były idealnie okrągłe. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce (przed podaniem warto pralinki wyciągnąć szybciej z lodówki, by stały się miękkie). Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation