Kuchnia
potrawy
Rolada szpinakowa z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami
kładniki:
400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 5 jajek, 200 g śmietankowego serka kremowego, 3 łyżeczki mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 150 g ziołowego lub czosnkowego serka kremowego, tarty parmezan, 10-12 posiekanych suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Szpinak umyj lub rozmróź, a następnie podduś na patelni z dodatkiem soli i pieprzu i odsącz z wody. Zostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełóż do robota kuchennego, dodaj żółtka jaj, łyżeczkę serka śmietankowego, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj aż do połączenia.
Ubij jajka na sztywną pianę i delikatniej wmieszaj ją w masę szpinakową. Ciasto przełóż na blachę i dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni. Zapiekaj przez ok. 12-15 minut. Serek ziołowy i śmietankowy dokładniej wymieszaj. Na blat wyłóż papier do pieczenia i posyp go parmezanem. Następnie ostrożnie przełóż ciasto na przygotowaną powierzchnię i delikatnie oderwij papier. Równomiernie rozprowadź serek, posyp pomidorami i zwiń w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi.
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