Kuchnia

Sniadania

Granola orzechowa

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki mielonych orzechów ( laskowe lub włoskie )
garść orzechów laskowych ( może być też mix różnych orzechów )
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu
2 łyżki dobrego oleju, dodałam olej z orzechów laskowych
kilka daktyli
łyżka żurawiny


Wykonanie:
W rondelku podgrzać masło orzechowe, miód i olej - połączyć składniki w jednolitą masę.
Orzechy pokroić w mniejsze cząstki, daktyle także pokroić.

Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi i orzechami kawałkami orzechów, dodać masę miodowo-orzechową - wymieszać składniki.
Płatki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut.

Po tym czasie dodać pokrojone daktyle i żurawinę - piec jeszcze 3-5 minut.

Upieczoną granolę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą przełożyć do szczelnego pojemnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation