Kuchnia

potrawy z mięsa

Cafe Babilon: GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA

SKŁADNIKI:

3 golonki
kilka ziemniaków

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:

3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki chilli
sól

Golonki oczyścić (jeśli jest taka potrzeba do ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.

Golonkę gotować 2 godziny.

SKŁADNIKI NA BEJCĘ:

1 szklanka piwa
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprz
sól

Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.

Naciąć w kratkę skórę na golonkach . Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.

http://cafebabilon.blogspot.com/2012/03/golonka-pieczona-wg-macieja-kuronia.html

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ponad godzinę. W przepisie była mowa o 45 minutach, ale po tym czasie ziemniaki były całkowicie twarde.

My podaliśmy mięso z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation