Kuchnia

pyszności

Pulpety w sosie pomidorowym


Drukuj
Składniki:
½ kg mieszanego mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
szczypta cukru
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Do miski przełożyć mięso mielone.
Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie wbić jajko oraz dodać bułkę tartą.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.
Następnie formować małe pulpeciki, które smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Gdy pulpety się smażą przygotować sos.
Obraną cebule i czosnek posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
Gdy się przesmażą dodać przecier pomidorowy.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano.
Trzymać jeszcze kilka minut na ogniu, aż powstanie gęsty sos.
Gotowe pulpeciki przed podaniem polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation