Kuchnia

kulinaria

Jabłecznik z winem

składniki:
ciasto:
250g mąki
125g masła
120g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
wierzch:
500ml wytrawnego białego wina
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie)
1kg umytych jabłek
skórka starta z jednej cytryny
250g śmietanki 30%
3-4 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 fix do śmietany – niekoniecznie
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy.

4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180oC). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia.

5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation