Kuchnia

gotowanie

Tort "Oreo"

Składniki (forma 18-20 cm):

Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy ponczem (u mnie 1/2 szklanki gorącej herbaty + trochę soku z cytryny + płaska łyżeczka cukru ).

Krem Oreo (przygotowujemy dzień wcześniej):

330 ml śmietany 30/36%
1 opakowanie ciastek Oreo (lub podobnych)
125 g serka mascarpone

Pozbawiamy ciastka kremu - rozdzielamy górę od dołu i nożykiem ściągamy krem, wrzucamy do rondelka, ciastka łamiemy na małe kawałki i odkładamy (będą potrzebne do kremu i dekoracji), nadzienie zalewamy śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli nie rozpuści się całkowicie to przecieramy je przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Ubijamy śmietankę Oreo na sztywno. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, a następnie 1/3 część pokruszonych ciastek. Przekładamy blaty kremem. Wierzch zostawiamy pusty.

Krem czekoladowy (najlepiej przygotować dzień wcześniej):

100 g czekolady gorzkiej
330 ml śmietany kremówki (30/36%)
125 g serka mascarpone

+ kilka ciastek Oreo do dekoracji

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli nie rozpuści się całkowicie to przecieramy ją przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Ubijamy śmietankę czekoladową na sztywno. Dodajemy stopniowo serek mascarpone. Dekorujemy górę i boki tortu, a także robimy rozetki na wierzchu (tylka gwiazdka). Przed podaniem obkładamy delikatnie bok tortu pozostałymi, pokruszonymi ciastkami, a w rozetki wkładamy całe ciastka Oreo.

http://my-happykitchen.blogspot.com/2014/09/tort-oreo.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation