Kuchnia

BUŁECZKI

Słodkie bułki drożdżowe

Przepis pochodzi z bloga White Plate. a ja wzięłam go ze strony http://gzikipyry.pl/" rel="nofollow noopener noreferrer">http://gzikipyry.pl/
Składniki na cynamonowe drożdżówki (9 sztuk):
250 g mąki pszennej
120 ml płynu (dałam mleko 2%)
30 g miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
10 daktyli
30 g cukru
1 jajko

Pokruszone drożdże połączyć z łyżeczką cukru, łyżką mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę, mleko, masło, sól, rozczyn, pokrojone daktyle, cukier, jajko łączymy i zagniatamy. Ciasto zgodnie z opisem Liski jest luźne i lśniące. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrastania na 30-45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.

Składniki na cynamonową posypkę:
30 g masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru

Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Cynamon wymieszać z cukrem.

Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki. Co jakiś czas możemy obsypywać dłonie mąką aby nie przyklejały się do dłoni. Drożdżówki smarujemy roztopionym masłem, obtaczamy w cynamonowej posypce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przybieramy sezonowymi owocami, delikatnie wciskając w ciasto.

Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrastania na ok 20-30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Drożdżówki pieczemy przez ok. 20 minut, długość pieczenia zależeć będzie od wielkości.

Domowe drożdżówki najlepsze są jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki mleka lub maślanki.
Smacznego! :)

http://gzikipyry.pl/" rel="nofollow noopener noreferrer">http://gzikipyry.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation