Kuchnia

DOMOWE WĘDLINKI PLUS

Pieczeń wieprzowa w sosie własnym | Idealna Pani Domu
Pieczeń wieprzowa

Składniki:

0.5 kg wieprzowiny, może być schab, karkówka;
3 łyżki oleju;
2 ząbki czosnku;
1 łyżka majeranku;
2 łyżeczki papryki czerwonej;
sól i pieprz.
Składniki na sos:
sos z pieczeni;
1/2 szklanki wody;
2 łyżki mąki;
sól i pieprz.
Przygotowanie:

Umieść sztukę mięsa w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i nasmaruj olejem. Obsyp mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Wlej na dno naczynia pól szklanki wody. Całość przykryj folią aluminiową.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piecz 1 h -1.5 h. By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa nakłuj ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.
Wyłóż pieczeń na deskę i pokrój na plasterki, przykryj całość kawałkiem folii aluminiowej. W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu. Nie wylewaj go. Zlej całość do rondelka i dolej jeszcze 1/2 szklanki wody. Zagotuj sos.
Do garnuszka 1/2 litrowego wlej 1/2 szklaki wody i wsyp 2 łyżki mąki. Połącz dobrze wodę z maką by powstała bezgrudkowa ciecz.
Do gotującego się sosu w rądelku wolno wlewaj mączny roztwór, szybko mieszając. Teraz wystarczy już tylko doprawić do smaku.
Pieczeń polaną sosem można podawać z ziemniaczkami lub ryżem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation