Kuchnia

Kuchnia

Ale Meksyk! - Bruschetta po meksykańsku

Kuchnia meksykańska łączy w sobie smaki z wielu różnych stron świata, między innymi Hiszpanii i ameryki południowej... dlaczego nie dołączyć do tego jeszcze smaków francuskich i włoskich? Prezentujemy Wam lekki eksperyment, który zakończył się powodzeniem - świetne połączenie bagietki z kilkoma typowo meksykańskimi składnikami. Co otrzymaliśmy? Bruschettę meksykańską. Główne składniki to wspomniana już bagietka, kolejne to już meksykańska fasola podsmażana frijoles bajos refritos, cieniutki plasterek dojrzałego awokado, odrobina świeżej papryki czerwonej, plasterek lub dwa jalapeno (w zależności od upodobań) troszkę startego sera cheddar oraz pysznej chrupiącej sałaty. Sposób przygotowania jak i składniki poniżej.

Składniki:
bagietka
100 gram sera cheddar
czerwona papryka
papryka jalapeno
liść kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
puree z fasoli (frijoles bajos refritos)
dojrzałe awokado
czerwona cebula
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w kromki i posypujemy odrobiną sera startego na grubych oczkach tarki.

Kromki kładziemy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną bagietkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekamy góra/dół przez około 2-3 minuty (aż ser się roztopi a bagietka ładnie zarumieni na złoty kolor).
W międzyczasie lekko podsmażamy na patelni pastę fasolową.
Kroimy w cienkie paseczki czerwoną paprykę, jalapeno w cienkie plasteki, cebulę w piórka, a z awokado wycinamy kawałki miąższu. Liść kapusty lub sałaty zwijamy w ciasny rulonik i kroimy na plasterki.
Wyjmujemy z pieca bagietkę i każdą kromkę smarujemy podsmażoną wcześniej pastą fasolową. Układamy na niej paprykę czerwoną, jalapeno, cebulę, sałatę/kapustę i kawałki awokado.
Tak przygotowane „zapiekanki" najlepiej jeść na ciepło. Smacznego.

Nasza rada – awokado skrop sokiem z limonki, co zapobiegnie zbrązowieniu miąższu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation