Kuchnia

Święta

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Składniki:
200 g makaronu łazanki
1 duża cebula
2 łyżki oleju
250 g pieczarek
500 g kiszonej kapusty
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
cukier



1. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze części. Jeśli jest bardzo kwaśna, opłukuję zimną wodą. Przekładam kapustę do garnka, zalewam wodą do przykrycia, dodaję listki laurowe i ziele angielskie i gotuję do miękkości. Odcedzam z wody na durszlaku i odstawiam.

2. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam posiekaną cebulę i smażę do zeszklenia. Pieczarki myję, kroję w półplasterki i dorzucam do zeszklonej cebuli, smażę przez kilka minut do zmniejszenia objętości i odparowania wody.

3. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron mieszam z kapustą, duszonymi pieczarkami i cebulą. Danie doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podaję na gorąco.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation