Kuchnia

kuchnia

TARTA Z CUKINIĄ I POREM

Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
100 g masła
1 jajko i 1 żółtko
duża szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Wszystkie wymienione składniki na ciasto kruche zagniatamy (możemy to także zrobić szybciej w melakserze). Owijamy je folią streczową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut w celu schłodzenia. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii (nie będzie się przylepiać do wałka i stolnicy) w okrągły kształt. Rozwałkowane ciasto wkładamy do specjalnej formy na tartę lub do zwykłej tortownicy ok. 26 cm (w tortownicy brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7-8 minut w piekarniku w 190ºC.

Farsz:
1 duża cukinia
1 mały por
1 mała czerwona papryka
50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
pomidorki koktajlowe do dekoracji
3 jajka
3/4 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
świeży koperek i bazylia
pół łyżeczki ostrej papryki
garść tartego, żółtego sera
sól, pieprz

Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy do warzyw) i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka rozkłócamy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation