Kuchnia

Pyszne obiady

Kurczak smażony w stylu Goa
Składniki
1 duża pierś z kurczaka
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kurkumy
około 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka indyjskiej przyprawy do kurczaka (lub innej ulubionej)
1 łyżka mąki
odrobina oleju do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w porą kostkę (taka na jeden gryz), posypujemy solą, kurkumą oraz sproszkowanym chilli. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, sok z cytryny oraz przyprawę do kurczaka i całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, a kurczaka delikatnie oprószamy mąką. Na rozgrzanej patelni układamy (nie wrzucamy) kawałki kurczaka i smażymy je przez około 2-3 minuty z jednej strony do lekkiego zbrązowienia. Gdy na spodzie każdego z kawałków postanie taka delikatna skorupka, dosmażamy resztę mieszając je łopatką. Gotowego kurczaka podajemy na ciepło samego w formie przekąski lub z ryżem jako danie obiadowe. Przed zjedzeniem skrapiamy cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation