Kuchnia

Mięsnie

składniki
4 jajka
spora pierś z kurczaka
marchewka
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka koperku
sól, pieprz













przygotowanie


pierś gotujemy w krótkiej wodzie (czyli tak aby zakryła zawartość garnuszka) razem z marchewką, pietruchą, porem i selerem. solimy, pieprzymy do smaku. można dorzucić listek laurowy. warzywa kroimy aby się szybciej ugotowały. po około 20-25 minutach składniki na farsz są gotowe. wszystko wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. przyprawiamy do smaku według upodobań dosypując paprykę czy curry. farsz gotowy.
blachę wykładamy papierem do pieczenia. piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni. białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, majerankiem, koperkiem a następnie z posiekaną natką pietruszki i łączymy z białkami. masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut. trzeba uważać aby się nie zarumieniła za bardzo. masę wyjmujemy i studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation