Kuchnia

gary

Składniki: • ok. 10 herbatników • 100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji • 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji • 100g białej czekolady + trochę do dekoracji • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark • 300g słodkiej śmietany 30- 36% • 3 łyżeczki żelatyny • ½ szklanki cukru (= 100g cukru) • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania: Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. 1Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. 2.Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej. 3Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać).
4.Śmietanę ubić na sztywno. 5.Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. 6Formę keksową (wzięłam na 30cm, ale zostało jeszcze sporo miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. 7Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając do góry nogami. Ściągnąć papier i polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Smacznego .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation