Kuchnia

sosy i dipy

Sos grzybowy

Składniki:
300g grzybów leśnych (u mnie borowiki, podgrzybki)
1 cebula
50g masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz
świeża pietruszka
Grzyby oczyszczamy (najlepiej za pomocą szczoteczki do zębów), nóżki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry (niektóre, mniejsze grzybki możemy całe pokroić w plastry). Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli zdejmujemy ją z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy borowiki na rumiano, kiedy grzyby się zarumienią dodajemy do nich cebulę, smażymy razem i dolewamy śmietankę (nie powinna się zważyć- jeśli boimy się jej rozwarstwienia do szklanki ze śmietanką dolejmy kilka łyżek sosu grzybowego i rozmieszajmy, a dopiero później wlejmy na patelnię). Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Dodajemy posiekaną pietruszkę i odstawiamy z gazu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation