Kuchnia

kuchnia

Domowe Wypieki » Orzechowe spiralki
Ciasto kruche:
- 2 1/2 szklanki mąki
– 200g masła
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 2 żółtka

Nadzienie:
- 150g zmielonych orzechów włoskich
– 1/2 szklanki mleka
– 5 łyżek cukru
– 1 łyżeczka cukru migdałowego (opcjonalnie)

Z cukru pudru, mąki i masła zagnieść ciasto, dodać do niego żółtka. Gotowe ciasto odłożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie zmielić orzechy, podgrzać mleko razem z cukrem. Do gorącego mleka dodać zmielone orzechy. Całość odstawić do wystygnięcia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować i posmarować orzechową masą. Zwijać w rulony które należy odłożyć na minimum 15 minut do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyciągnćą je z lodówki i pokroić na ok 1 cm plasterki. Ciasteczka układać na posmarowanej masłem blasze. Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation