Kuchnia

ciasta

Bananowiec

5 dużych dojrzałych bananów (około 1,2 kg)
0,5 kg mąki pszennej (używam tortowej)
2 jajka
3/4 szklanki cukru
75 g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania keksówki
bułka tarta
Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku i odstawić. Banany obrać i pokroić w grubsze plasterki, przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych bananów dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Dodać: jajka, cukier, aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto się dobrze upiekło.

Dodatkowe informacje:

Do bananowca można dodać bakalie np. suszoną żurawinę lub rodzynki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation