Kuchnia

Ciasteczka

Oponki serowe

Składniki (na 60 sztuk):

500 g białego sera (tłustego lub półtłustego)
500 g mąki pszennej + mąka do podsypania
1 łyżka sody oczyszczonej
125 g masła lub margaryny
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
olej do smażenia




Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę twaróg, żółtka oraz cukier i wymieszać lekko zagniatając.
Z białek ze szczyptą soli ubić pianę, wyłożyć na stolnicę, zagnieść z pozostałymi składnikami w miarę gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (grudki sera będą widoczne), ewentualnie dosypać jeszcze trochę mąki.

Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na na niezbyt cienki placek (grubości ok 5 mm). Szklanką lub foremką o średnicy ok. 6,5 cm wycinać z ciasta kółka, a potem kieliszkiem o średnicy 3 cm wycinać w środku tych kółek dziurki. Małe kółeczka można odłożyć i usmażyć, tak jak oponki, ale ja zlepiałam je ze skrawkami ciasta i wykrawałam oponki do wyczerpania ciasta.

W garnku o grubym dnie dobrze rozgrzać olej (odpowiednią temperaturę oleju można rozpoznać wrzucając do niego kawałek ciasta - jeśli od razu zacznie się smażyć, można wrzucać oponki). Do oleju wkładać partiami oponki i smażyć najpierw z jednej strony, a potem z drugiej na złoty kolor.

Usmażone oponki osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują zarówno ciepłe jak i zimne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation