Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pierniczki

1 kg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

4 jajka

2 szklanki cukru kryształu

250 g margaryny

125 g masła

200 g miodu sztucznego

200 g miodu naturalnego

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki przyprawy do piernika

tłuszcz, cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i wyrabiamy ciasto. ciasto może być klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. ciasto przekładamy do miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 3 tygodnie (może być dłużej).

po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. wykrawamy pierniczki. krótko pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni. pierniczki po upieczeniu są chrupiące i twarde. pierniczki dobrze zachowują kształt w czasie pieczenia. upieczone pierniczki dekorujemy i przekładamy do szczelnie zamykanych puszek. puszki nie wypełniamy po brzegi. na wierzch, na pierniczki kładziemy kawałek folii aluminiowej, a na folii umieszczamy kawałek skórki z jabłka (ok. 10 cm.). co kilka dni wymieniamy skórkę na świeżą, robimy to do chwili gdy pierniczki będą bardzo miękkie. wtedy możemy usunąć skórkę, a pierniczki pozostając w szczelnie zamkniętych puszkach utrzymają wilgoć i nie staną się twarde.



p.s.
dzisiaj upiekłam kilka pierniczków. ciasto było dość luźne i klejące. nie dodawałam do ciasta mąki tylko mocno podsypałam mąką i wałkowałam ciasto bezpośrednio na pergaminie. wycięłam pierniczki i “obrałam” je ze skrawków ciasta. pierniczki przeniosłam razem z pergaminem na blaszkę. ten sposób pozwala na zachowanie ładnego kształtu pierników i łatwiejszą “obróbkę” miękkiego ciasta, bo nie przenosimy wyciętych, pojedynczych pierniczków blaszkę. ten sposób dobrze się też sprawdza gdy mamy foremki o skomplikowanym kształcie i ciężko je przenieść na blachę do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation