Kuchnia

chleb, bułki, pieczywo

SKŁADNIKI : na 9 bułek

4 szklanki maki pszennej tortowej
1 i 1/2 ciepłej wody

1/4 kostki drożdży 100 g
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 łyżki oleju do ciasta
1 łyżka masła naturalnego
1 cebula średniej wielkości
PRZYGOTOWANIE :
Cebulkę drobno kroimy,podpiekamy na maśle z odrobiną soli,jak zmięknie i ładnie się zrumieni przekładamy ją na talerz aby przestygła.
Do miski wsypujemy mąkę,sól,dodajemy rozbite jajko,wlewamy drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki wody,olej i resztę wody.Wyrabiamy gładkie,elastyczne ciasto,na koniec dodajemy przypieczoną cebulkę i jeszcze raz zagniatamy ciasto.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na koło 30 minut.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ręce nacieramy oliwą i robimy bułeczki,ładnie je formując w ręku(ciasto bardzo się klei dlatego po każdym uformowaniu bułki należy je ponownie naoliwić).
Gotowe bułki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut .W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 * C.Pieczemy bułeczki 25-30 minut aż ładnie się zrumienią,pod 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180 * C,dlatego aby bułki się zbytnio nie spiekły.Pod koniec pieczenia,otwieramy piekarnik i spryskujemy je wodą,skórka bułek będzie lśniąca i chrupiąca.
Bułki są pyszne,często zjadane beż żadnych dodatków.Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation