Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Masa makowa - słodkość bez pieczenia

2 szklanki maku
0,5 szklanki miodu
100 g masła
100 g rodzynek
0,5 szklanki rumu
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych śliwek
1 pomarańcza

Mak zalewamy wodą, odstawiamy na chwilę i zlewamy wszystkie nieczystości, które zebrały się na wodzie. Czynność powtarzamy, aż woda będzie czysta. Zalany wodą mak gotujemy 20 minut, odstawiamy do wystygnięcia i odcedzamy na drobnym sicie. Mielimy w maszynce przy użyciu najdrobniejszego sitka, tzw. makowego.
Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z rodzynkami, zalewamy rumem i odstawiamy, im dłużej postoją tym lepiej. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę, a sok wyciskamy. Orzechy włoskie siekamy.

Masło rozpuszczamy, mieszamy z miodem, dodajemy mak, otartą skórkę i sok z pomarańczy, rodzynki i śliwki wraz z rumem, w którym się moczyły oraz orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pewien czas. Można przygotować większą porację i zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation