Kuchnia

kuchnia

Kruche rogaliki bez cukru

2 czubate szklanki mąki

250 g masła

opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)

nadzienie – użyłam konfitury figowej słodzonej sokiem z winogron

Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać. Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując rogalik.

Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do pikarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-35 minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś bardzo chce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation