Kuchnia

Zupkowo

Ostra zupa z mięsem mielonym i sosem do taco

500g mielonej wołowiny
2 łyżki oleju
1 duża posiekana w kostkę cebula
ząbek czosnku
1 lub 2 łyżeczki przyprawy do Taco Santa Maria
puszka pomidorów krojonych
szczypta cukru, soli, pieprzu
ok 1l rosołu z kurczaka
natka pietruszki
5 łyżek kukurydzy
4 tortille Santa Maria
słoiczek sosu do Taco Hot Santa Maria
starty żółty ser


Rozgrzewamy głęboką patelnie z olejem, dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy cebulę i posiekany czosnek i smażymy razem 2-3 minuty. Doprawiamy przyprawą do taco. Wlewamy puszkę pomidorów, sos do taco (nie cały, odkładamy 1/4) i dusimy razem kilka minut. Na koniec wlewamy rosół i dodajemy kukurydzę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, cukrem i gotujemy jeszcze kilka minut. Wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką.
W między czasie przygotowujemy quesadillę. Każdą tortillę smarujemy łyżką sosu do taco, posypujemy startym serem, natką pietruszki i składamy na pół. Następnie kładziemy na druga, suchą patelnie, czekając aż ser się rozpuści, po czym obracamy na druga stronie znowu podgrzewamy przez minutę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation