Kuchnia

Sosy , dipy

Potrawy Półgodzinne: Pasta z chili i papryki

sklad na mala porcje eksperymentalna

5 papryczek chili
1 czerwona papryka
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
1/4 lyzeczki soli


papryki i cebule pieczemy ok. 30 minut w serdnio nagrzanym piekarniku. studzimy w naczyniu z przykrywka. z papryki zdejmujemy skorke, a z chili usuwamy wszystkie lub czesc pestek. upieczone warzywa, sol i lyzke oliwy przekladamy do blendera i mielimy az uzyskamy bardzo gladaka mase. przekladamy do wyparzonego sloiczka, zalewamy z wierzchu lyzka oliwy i ... cieszymy sie tym ziejacym ogniem przysmakiem. pasta jest rewelacyjna do dosmaczania pikantnych dan, sosow, roznych past warzywnych czy serowych. polecam na nadchodzace zimowe dni. jeszcze nie wiem jak dlugo mozna to przechowywac, bo to moj pierwszy raz, ale sadze ze ok. 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation