Kuchnia

CookBook: Ciasta, ciastka, ciasteczka

Macarons

Składniki:
125g mąki migdałowej
225g cukru pudru
30g cukru
110g białek

Wykonanie:
Mąkę migdałową ścieramy wraz z cukrem pudrem w blenderze na bardzo drobny proszek, następnie starannie przesiewamy otrzymaną mieszankę i odrzucamy zbyt duże kawałki migdałów.
Ubijamy białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Jeśli chcesz dodać barwnik to należy to zrobić pod koniec ubijania i dobrze wymieszać.
Dodajemy przesianą mieszankę (mąkę migdałową/cukier) i delikatnie mieszamy. Masa ma być lśniąca, gładka, i zastygnięta ale sprężysta. Nie może być zbyt rzadka!
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę macarons przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy małe krążki, o średnicy około 2,5-3cm, pozostawiając między nimi spore odstępy. The Macaron Template pomaga uzyskać odpowiedni kształt.
Nestępnie dajemy blaszce kilka klapsów od spodu, chodzi o to żeby wyszło z macarons powietrze i żeby ciasteczka się dobrze usadziły.
Blachę odstawiamy do ‘przesuszenia’ (w temperaturze pokojowej) minimum 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 150°C i pieczemy ok. 15-20 minut.
Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Bierzemy dwa ciasteczka, na jedno nakładamy nadzienie, sklejamy z drugim bez naciskania.
Odkładamy na całą noc do lodówki.

Proste nadzienie czekoladowe

Składniki:

225g ciemnej czekolady, pokruszyć
125g śmietany
W małym garnku zagrzewamy śmietanę (nie gotujemy) i polewamy nią pokruszoną ciemną czekoladę, odstawiamy na 1-2min. Następnie dokładnie mieszamy.
Odstawiamy nadzienie do lodówki, na 4-6 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation