Plakaty i obrazy

art-cydzieła

składniki na zaczyn:

20g drożdży świeżych
75ml mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki maki
składniki na ciasto:

450g mąki pszennej
100g cukru pudru
25g maku
szczypta soli
skórka otarta z 1-2 cytryn, drobno posiekana
100g miękkiego masła
100g jogurtu greckiego
ok. 50ml mleka
1 jajko, duże
oraz:

250-300g malin
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2-3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
lukier (z cukru pudru i soku cytrynowego)




Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początku przygotować zaczyn: w garnuszku pokruszyć drożdże, dodać mąkę i cukier, całość rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski. Wymieszać z makiem. Dodać w cząstkach miękkie masło. Ugnieść na drobną kruszonkę opuszkami palców. Dodać skórkę z cytryny, zaczyn, jogurt i jajko. Zagnieść 10-15 minut - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne – w czasie zagniatania należy dolewać ciepłe mleko. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Maliny delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.



Stolnicę oprószyć mąką, porcje ciasta wałkować cieniutko na okrąg koła średnicy ok. 30cm. Kroić nożem na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 2 lub 3 równe trójkąty. Na szerszej krawędzi układać maliny i następnie każdy trójkąt ciasta rolować - od szerszej krawędzi do ostrego czubka. Formować kształt rogalika i układać w odległości na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 30 min do ponownego podrośnięcia ciasta. Żółtko jajka wymieszać ze śmietanką lub mlekiem i za pomocą pędzelka smarować rogaliki. Piec w nagrzanym do 175st.C piekarniku ok. 15 min. aż rogaliki się ładnie zarumienią. Ostudzić.

Przepis na 3 blaszki średnio-małych rogalików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation