Kuchnia

Kuchnia

Ciasto kremowe

biszkopt (na blachę 23 x 38 cm):
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
½ szkl. cukru
3 żółtka
1,5 kostki masła
masa krówkowa

masa śmietanowa:
½ l śmietany 30%
żółta galaretka

dodatkowo:
duże opakowanie herbatników
2 paski czekolady

Sposób przygotowania
1.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
2.
Krem: dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki, budyń i żółtka. Wlać na gotujące mleko, energicznie mieszać aż zgęstnieje i nie będzie grudek. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami masę krówkową a następnie wystudzony budyń.
3.
Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać zimną ale jeszcze płynną galaretkę.
4.
przełożenie: biszkopt – 2/3 kremu – warstwa herbatników – masa śmietanowa – warstwa herbatników – krem – starta czekolada lub czekoladowe esy -floresy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation