Inne

dla lelka

CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM SPECULOOS

CIASTO
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła
120 g cukru
2 jajka
80 ml mleka
szczypta soli
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny

KREM
150 g miękkiego masła
230 g kremu speculoos (przepis ponizej) kupnego
150 g cukru pudru
170 g serka kremowego

posypka czekoladowa

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiać do miski i odstawić. Masło ucierać razem z cukrem i skórką z cytryny około 2-3 minut. Pojedynczo dodawać jajka, po każdym masę dokładnie wymieszać. Następnie etapami dodawać przesianą wcześniej mąkę z dodatkami oraz mleko i sok z cytryny. Przelać masę do blaszki. Wstawić do piekarnika i piec do tzw. suchego patyczka, u mnie trwało to około 50 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i przeciąć na blaty.

Około 2-3 minut ubijać masło, następnie stopniowo dodawać krem speculoos i mieszać do połączenia. Następnie dodać cukier puder i znowu dokładnie połączyć. Ciągle mieszając dodawać porcjami serek kremowy.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe zmontować ciasto. Na blacie rozsmarować krem, posypać posypką, przykryć ostatnim blatem. Na całości rozsmarować krem a górę posypać kolejną porcją czekoladowej posypki.

KREM SPECULOOS

150 g ciasteczek speculoos
90 g białej czekolady (użyłam 50 g białej i 40 g gorzkiej)
60 g miodu
30 g brązowego cukru
100 ml mleka
50 ml oleju

Piekarnik nagrzać na 150 stopni C.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasteczka zmiksować na proszek. W garnuszku podgrzać mleko z miodem oraz cukrem. W misce umieścić zmiksowane ciasteczka z czekoladą, zalać wszystko gorącą mieszanką i wymieszać dokładnie. Na koniec wlać olej i wymieszać jeszcze raz. Jeszcze ciepłą mieszankę umieścić w słoiczkach. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation