Kuchnia

Desery

Tort czekoladowy

Biszkopt do tortu:
5 jajek
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
¼ szklanki kakao
¼ szklanki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić osobno, dodawać stopniowo cukier, ubić na puch, potem dodawać po jednym żółtku, delikatnie zmiksować. Następnie dodać przesiane obie mąki z kakao, proszkiem do pieczenia, wlać olej, delikatnie całość wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Formę o średnicy ok. 22 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Boki blaszki posmarować tłuszczem, posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe i upiec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, na ok. 30 do 35 minut.
Krem czekoladowy:
400 g śmietany kremówki 30 %
1 szklanka cukru pudru (dałam ok. ½ szklanki !!!)
2 łyżeczki cukru z wanilią
ok. 400 g serka mascarpone (użyłam 250 g)
ok. ¼ szklanki kakao
pół tabliczki czekolady deserowej
1 śmietan - fix
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan – fix, prawie na sztywno. Dodać kakao, mascarpone, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę.
Do nasączania biszkoptu:
1 szklanka wrzątku (dałam niepełną)
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru
parę łyżek ekstraktu z wanilii lub wódki
W szklance zalać kakao wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru oraz ekstrakt z wanilii.
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej
150 g kremówki
1 łyżka cukru pudru
Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać.
Ponadto:
słoik dżemu do przekładania wiśniowy
żywe róże do dekoracji
biało
cukier kryształ
Wykonanie całości:
Zimny biszkopt podzielić na trzy części.
Pierwsze płat biszkoptu nasączyć, nałożyć połowę dżemu wiśniowego, na niego rozłożyć połowę masy czekoladowej. Kolejny płat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę, przyłożyć trzecim płatem biszkoptu. Górę tortu posmarować dżemem, by polewa czekoladowa nie pękała.
Całość tortu polać polewą czekoladową.
Róże wcześniej opukane w wodzie, osuszone, posmarować pędzelkiem roztrzepanym w białku, posypać cukrem kryształem. Uciąć od łodygi zostawiając mały koniuszek by wbić do ciasta.
Tort przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation