Kuchnia

ulubione

Nalewka z pigwy
Niepozorne żółte "jabłuszka" nie zachęcają do konsumpcji - są bardzo twarde i kwaśne. Jednak w przypadku pigwy okazuje się, że pierwsze wrażenie bywa bardzo mylące. Ten owoc to prawdziwy skarb jesieni (skarbnica witaminy C oraz cennych pektyn), którego walory docenimy dopiero po odpowiednim przyrządzeniu.

Pigwówka, oczywiście w umiarkowanych ilościach, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca - obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

Składniki:

1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
1 litr spirytusu lub wódki
goździki

Sposób przygotowywania:
Owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem (w proporcjach 1:1). Zakręcamy i odstawiamy na około dwa tygodnie. Po upływie tego czasu, gdy pigwa puści sok (im dłużej będzie tworzył się syrop, tym bardziej aromatyczna będzie nalewka) zalewamy owoce spirytusem lub wódką (litr na kilogram owoców).

Niektórzy dodają wówczas również 2-3 goździki. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na około miesiąc. Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek. Potem już tylko czekamy, by dojrzała i nabrała szlachetnego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation