Kuchnia

ulubione

Pasztet z cukinii, wspaniały! :) - Agnieszka Maciąg

Składniki:
3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest śluzowate, co niestety wpływa na konsystencję potrawy)
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 190-200C.
Cebule i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).
Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
Masę przełóż do foremki.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation