Hobby

gotowanie

Drobiowy pasztet w wersji light! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Składniki na małą brytfankę lub dwie keksówki:
Jeden cały kurczak - ok. 2 kg
Marchew - 3 spore sztuki
Bułka graham (bez ziaren) - 2 duże sztuki
Jaja - 3 sztuki
Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw bez glutaminianu sodu


Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie myjemy, marchew obieramy ze skórki - gotujemy razem w wodzie aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).
Kurczaka studzimy i oddzielamy mięso od kości - mięso mielimy 3 - krotnie razem z marchewką.
Bułkę moczymy w wodzie, w której gotował się kurczak.
Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jaja oraz przyprawy (duuużo przypraw, żeby pasztet miał smak!) - masę dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego i oprószonej bułką tartą.
Pasztet pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę i 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation